Oscar night

oscars

Oscar night

In de nacht van 24 februari  was het weer tijd voor de Oscars. Voor het tweede jaar op rij heb ik de hele nacht achter de tv  doorgebracht. Als groot filmliefhebber was dit iets wat ik absoluut niet wilde missen. De Oscars worden gezien als de belangrijkste prijs in de Amerikaanse filmindustrie. Ik vind het persoonlijk leuk om te weten wie de winnaars zijn maar het zegt voor mij niet meteen heel veel. Mijn eigen filmsmaak is meer gericht op de kleinere filmhuis films. Vandaar dat ik de categorie Beste Buitenlandse film en Beste Documentaire het interessants vind. Dit jaar keek ik vooral vol spanning uit naar de film Amour van Michael Haneke aangezien deze voor Beste film als Beste buitenlandse film genomineerd was.

Amour

Vooraf aan deze nacht heb ik mijn eigen uitkomst per categorie opgeschreven. Dit deed ik om te testen of mijn eigen voorkeuren en verwachtingen ook uitkwamen. Ik heb dan ook zoveel mogelijk van de genomineerden films geprobeerd te bekijken zodat ik ook meer kon inschatten of deze films het verdienden om te winnen. Uiteindelijk had ik grotendeels goed ingeschat wie de winnaars waren. Een aantal van deze inschattingen zijn echter niet moeilijk te maken aangezien er vooraf volop in het nieuws geschreven wordt over mogelijke winnaars. Dat Argo de Oscar voor Beste Film heeft gewonnen kwam niet uit de lucht vallen. Deze film van regisseur Ben Affleck heeft op vele voorgaande filmfestivals prijzen in de wacht gesleept. Zoals te lezen heeft Amour dus niet Beste Film gewonnen maar wel de Oscar voor Beste Buitenlandse film. Het is mooi om te zien dat een regisseur als Haneke die redelijk controversieel is eindelijk credits krijgt van de Amerikaanse filmindustrie.

Speech Michael Haneke (begint met praten op 1:17)

http://www.youtube.com/watch?v=IJlw27Fx11E

De Oscar voor Beste Acteur gaf bij mij ook wat spanning aangezien ik het twee acteurs heel erg gunde. Daniel Day Lewis (Lincoln) en Joaquin Phoenix (The Master) behoren tot mijn favoriete acteurs. Voor Lewis zou het geweldig zijn om te winnen omdat hij de eerste acteur in de geschiedenis zou zijn die 3 x deze Oscar wint. In 1990 al voor My Left Foot en in 2008 voor There Will Be Blood. Phoenix heeft deze Oscar nog niet kunnen bemachtigen maar is wel meermaals genomineerd geweest in het verleden. Om deze reden al verdient hij het om een keer te winnen. Ook ben ik van mening dat zijn rol moeilijker was om te spelen dan die van Lewis. Uiteindelijk is de Oscar naar Lewis gegaan waar ik ook heel blij mee was. Dit heeft, naast dat hij in een super Amerikaanse film de rol van Lincoln speelde en Phoenix een aparte niet gangbare rol, te maken met het feit dat Lewis vooraf aan de Oscars veel interviews heeft afgelegd en zichzelf heeft laten zien. Phoenix daarentegen heeft zich afzijdig gehouden en laten weten dat hij de Oscars niet belangrijk vindt. Lewis heeft hierin de gunfactor mee.

daniel day lewis

In het volgende filmpje van de Oscar avond wordt dit perfect gedemonstreerd. Wanneer de genomineerden voor Beste Acteur in beeld komen zie je iedereen, waaronder Daniel Day Lewis, heel vereerd kijken.  Zodra Joaquin Phoenix echter in beeld komt, knikt hij met zijn hoofd meerde malen nee en kijkt hij naar beneden. Na het zien van dit respectloze moment wilde ik al niet meer dat Phoenix de Oscar zou winnen. De houding die Lewis aanneemt zodra hij weet dat hij heeft gewonnen is zo sympathiek en nederig dat hij de enige is die het echt verdient.

Genomineerden en speech Daniel Day Lewis (1:07 nee knikken van Phoenix) (1:27 Lewis wint)

http://www.youtube.com/watch?v=yKh_XFJ9TWc

De kracht/succesfactor van de Oscars is uiteindelijk dat het een grote show is met de grootste namen uit de Amerikaanse filmindustrie. De show wordt vanaf de rode loper met alle spectaculaire jurken tot aan het laatste optreden in de show zelf tot in de puntjes uitgewerkt. Ze zorgen er ook goed voor dat je tot aan de laatste minuut wilt blijven kijken want de belangrijkste Oscars worden pas op het einde vergeven. De show draaide dit jaar om het thema Musical. Dit is niet helemaal mijn stijl maar het werd hierdoor wel een stuk spectaculairder. Uiteindelijk blijft de show super Amerikaans en is er ook sprake van vriendjespolitiek. Dit is iets wat ik zelf erg jammer vind want hierdoor worden niet alle films genomineerd die het verdienen om te winnen.

Belangrijkste winnaars:
Beste film: Argo
Beste acteur: Daniel Day-Lewis (Lincoln)
Beste actrice: Jennifer Lawrence (Silver Linings PLaybook)
Beste regisseur: Ang Lee
Beste buitenlandse film: Amour
Beste documentaire: Searching for Sugar Man

searching for sugar man

Plaats een reactie